TROLLHÅLET: En minnesplats i lysekil
Det är trångt in i grottan. Jag lyckades för några år sen släpa dit en bergsingenjör som konstaterade att det inte är någon risk för ras, annat än från mindre stenar ur utfyllnaden ovanpå öppningen.


Grottan Trollhålet är sorgligt eftersatt av de som har som arbete att sköta det. En tid spred en ansvarig person rykten om att det var rasrisk i grottan, vilket löstes med ett tunt plastband som avspärning. Hade det verkligen varit farligt så hade man givetvis(?) gjort mer än så. Anledningen till ointresset är troligen att en privatperson i många år skött grottan, och den gångväg som han gjorde från gamlestan, vilket har gjort att ingen bryr sig nu när denna person inte finns att utnyttja längre. Trollhålet hade givetvis varit en sevärdhet i vilken seriös turistort som helst, dock ej i Lysekil. När Bansvikgatan för en del år sen skulle breddas så försökte jag och andra få de som gjorde breddningsjobbet att spara den bit av berget där en gammal vägvisare mot Trollhålet fanns inhugget. Det påstods vara helt omöjligt, och dom vägrade alltså.
Grottan finns i Bansvik med enklaste väg från äldreboendet på Blekegatan. Om man går från äldreboendets parkering, passerar huset på vänster sida och håller sig längs kanten på gräsmattan har man snart ett staket framför sig. Man står då i princip ovanför grottan.Trappan ner är i brist på underhåll inte helt halkfri, och lite försiktighet är att rekommendera. Man kan också ta vägen nerifrån. Då tar man sig till norra änden på Bansviksgatan, går längst in på parkeringen, tar ett kliv upp vid betongkanten och har då några tiotals meter kvar att gå uppför backen svagt åt höger. Eniros karta visar platsen så här. Klicka gärna på bilderna för större storlek.

Stjärnan bland inskriptionerna är i mitt tycke D. M. Deijenbergs. Han var tullkontrollant och ordningsman i Lysekil, och just 1856 avflyttade han till Strömstad. Snyggt sätt att säga hejdå. Det där är också den äldsta klart uttydbara inskriptionen.
Undrar vem Anna, Zelma och Norelius var? Hur som helst behövde dom visa att dom hade varit i Lysekil.
Hund eller stort kattdjur?
Knackat och hemgjort?
C och AA (eller är det två A:n i ett M?) manifesterade sin kärlek för många tusen år framåt.
"U. L." kom ända från Finland- Det står ju också "-33" vilket borde vara 1933, om nu inte den där finnen var den troligen förste som satte sitt märke i grottan.
Alldeles utanför ingången till grottan har Ludvig Phil satt sitt avtryck. Logotypen med L:et och pilen ovanför namnet är riktigt trevlig. En känd memoarskrivande Ludvig Pihl var född 1852. Kanske är det där en födelsedagspresent på sjuttioårsdagen?
Mot ljuset
Jag råkar ha en liten utbildning i rengöring av sten, så jag och sambon släpade med oss tvättattrialjer och la en liten stund på tvätt. Vi släpade för övrigt med en säck skräp, mest frigolit, därifrån också. Jag vågar mig dock inte på bl a den röda färgen på bilden, då den kräver lite väl mycket mekanisk åverkan. Då är det bättre att den får vara kvar. Men bra blev det och det blir bara bättre ju längre man håller efter alger och sånt.
Har man tur kan det vara så här behagligt att komma ut ur grottan. Där inne i berget är det svalt en annars varm dag, men det är väl egentligen trevligare ute.