Inskriptionen är den finaste badgästinskriptionen jag känner till. Efter att ha gått och kollat på den ibland en längre tid insåg jag att jag hade feltolkat den rätt klantigt och det var Leljevahl det stod, inte Leljevall. Då var det inte så svårt att ringa första Leljevahl i telefonkatalogen, och förklara sitt ärende för en något undrande person. Nu råkade det dock vara en fullträff, och via denna första kontakt med Eva Leljevahl fick jag senare nedanstående berättelse från Ingrid Gundtoft, född Leljevahl:
"Eugene Leljevahl var vår farfars far. Född 1841, död 11/6 1897. Han var färgare i Växjö,bodde nog en tid i Alvesta (där vår farfar föddes) och slutade som garnhandlare i Oskarshamn. Han hade en dotter (syster til vår farfar Charles), som hette Ellen, född 1879. Inskriptionen är från 1892, då var Eugene 51 år och Ellen 13 år. Kanske har far och dotter gjort inskriptionen tillsammans på en sommartur till västkusten? Ellen gifte sig med Gustaf Wikman, de bodde i Stockholm, men också en tid i St Petersburg. Ellen drev tillsammans med sina systrar Ada och Helga garnaffären i Oskarshamn. Så sent, som får 10 år sedan fanns den fortfarande i Oskarshamn. Det var ny ägare, men man hade behållt namnet Leljevahls Garnhandel."

LELJEVAHL-RISTNINGEN
(klicka gärna på bilderna för större storlek)
Den där inskriptionen har i mitt tycke nu fått ett större värde både för tidigare ovetande anhöriga och vi andra. En anonym inskription säger inte så mycket, och även om jag hade hoppats på t ex en förlovning eller liknande som anledning till inskriptionen så är det riktigt kul att få fram mer kring de små sakerna i vår omgivning.

Hur hittar man nu dit? Gå ut till Stångehuvud från Gullmarsvallen via Munkeviks mule. Gå upp vid järnräcket mot "fyrhuset" längst ut på udden. Ungefär mitt emellan räcket och huset finns inskriptionen på höger sida på den högsta punkten, åt sydväst vänd mot havet.

Platsen på Google Maps