Holma kvarn är sen länge nedlagd, och förfallet har nog gått lite väl långt för att det ska vara attraktivt för någon att bevara den. Strukturellt är det dock knappast någon fara, och läget borde göra att huset har ett värde annat än som tävlingsplats för paintball. Det är ett mycket vackert hus i sin funktionalitet. Jag hade gärna rustat upp huset och bosatt mig där om det hade varit möjligt.

När jag var där sist saknades både dörrar och avspärningar. Om det beror på att ingen bryr sig om stället vet jag inte, men det verkar nästan så. Huset är helt stabilt på alla vis och inte farligare än andra hus i den där stilen. Paintball-folket har f ö satt sina spår lite här och där, så färgfläckar är möjliga.

Turbinen från Finshyttan finns kvar, men vattentuben som försörjde den med vatten är sen länge borta. Turbinen är naturligtvis inte fungerande längre, men det är kul att den inte har sålts som skrot utan har fått vara kvar. Turbinen bör ha drivit maskineriet via en rem. Det ser ut så på maskineriet om jag har tolkat det rätt.
KVARNEN VID HOLMA
(klicka gärna på bilderna för större storlek)

Maskineriet är enkelt, men mycket stabilt. Träkuggarna på det horisontella kugghjulet är i bra skick. Kanske är de där kuggarna gjorda av fläderträ, som är utmärkt till den typen av komponenter.

I bakgrunden syns dammen. Det fanns vad jag har hört planer på en ny turbin för elproduktion, men detta ska ha överklagats av närboende. Dammen har fått lite förbättringar, men tyvärr har bron över den tagits bort. Överloppskanalen är dock ny och fin.


Drivaxel till ena löpstenen. De tre grova skruvarna är nog justeringen av avståndet mellan kvarnstenarna.

De där fasta betongstenarna ligger där dom ligger. Vikten borde väl vara cirka 1,5 ton. Mellan stenarna syns lyftarmen som användes till att serva stenarna.


Platsen i Google Maps