År 1929 byggdes ålderdomshemmet vid Blekebacken i Lysekil. Ett modern sådant hus krävde en isoleringsenhet. När en människa idag blir förvirrad av åldersdemens eller helt enkelt blir psykiskt sjuk får man i de flesta fall en fungerande och human vård. Förr var det hårdare tag och medicinerna var få. Lösningen fick i en del fall bli inlåsning.

Runt det stora fönstret på bilden ovan syns spår av ändringar. Från början fanns där istället två dörrar, varav den ena gick till likboden. På de första planritningarna av ålderdomshemmet var isoleringsenheten inritad med likbodsdörren mot ålderdomshemmet. Kanske insåg någon att det nog inte var så snällt att låta åldringarna sitta och glo på sin sista destination, och var då smart nog att vrida lite på huset. Det kanske till och med var ålderdomshemmets initiativtagare prosten Fritz Lüsch som fixade ändringen? Vem vet? Prosten Lüsch fick f ö en del kritik för att han förpassade åldringarna till utmarkerna vid Blekegatan.

Baksidans tre fönster tillhörde de tre cellerna, men gallren på bilden är nutida inbrottsskydd. De ursprungliga gallren var stadigare grejer av institutionstyp. I besiktningsintyget från 1929 anmärks just på att de monterade gallren inte uppfyllde den standard som en institution av denna klass ansågs behöva. Egentligen är ju husets historia en smula dyster, men också en viktig del av Lysekils historia.

Platsen på Google Maps

ISOLERINGSENHETEN
(Klicka gärna på bilderna för större storlek)